In de Senaat

Vrijdag 19 januari 2015  Tussenkomst van Steven Vanackere in het debat in de plenaire vergadering in aanwezigheid van de Eerste minister.

Ik waardeer het dat de eerste minister bereid was hier vandaag aanwezig te zijn. Het is ook niet meer dan normaal dat hij zijn uiteenzetting begon met de maatregelen die de regering zal nemen ten aanzien van de dreiging van het terrorisme. Ik sluit me namens de CD&V fractie aan bij de lofbetuigingen van de vorige sprekers aan het adres van al diegenen die over onze veiligheid waken.

Op een dag als vandaag overheerst bij iedereen een surrealistisch gevoel. We hadden de eerste minister kunnen laten weten dat hij niet naar de Senaat hoefde te komen omdat hij andere katten te geselen had. Toch wil ik bewijzen dat een instelling als de Senaat wel degelijk een rol kan spelen op een domein dat vandaag zovele landgenoten bekommert.

De Senaat is meer dan ooit een assemblee die wordt geacht in staat te zijn wat afstand te nemen. Reflectie kan niet zonder een minimum aan afstand. De eerste minister zei dat de Senaat zoveel zal betekenen als de senatoren ervan willen maken.

Wij willen geen dubbele debatten voeren of in uitgesteld relais op een nagel kloppen, maar dat betekent natuurlijk niet dat we niet aan politiek willen doen. Dat houdt wel in dat we dat op een andere wijze zullen doen.

Lees verder onder Senaat/Tussenkomsten

*****************

Contact

steven.vanackere@senators.senate.be

of via Petra Vankeirsbilck, adviseur
pvk@senaat.cdenv.be

gsm +32 497 59 99 20

Finance and ethics

Woensdag 15 april 2015Keynote speech voor het gelijknamig symposium van de Nederlandse denktank Socires, de Duitse Konrad Adenauer Stiftung en de Europese werkgeversorganisatie Uniapac.

Lees hier de tekst van de speech:

Politieke samenwerking met Noord-Europa versterkt

Dinsdag 3 februari 2015Het is de week van de diplomatieke dagen: al onze ambassadeurs verzamelen in Brussel om er de koppen bij elkaar te steken. Zelf maakte ik van de gelegenheid gebruik om een werkvergadering te organiseren met onze Belgische ambassadeurs in IJsland, Noorwegen, Zweden, Denemarken en Finland.


Binnen het IPU (een organisatie die parlementairen van verschillende landen bij elkaar brengt om te leren van elkaars expertise en inzicht) is er immers op mijn voorstel een nieuwe 'Noordse sectie' met België en deze vijf landen opgericht. Met als (voorspelbaar) resultaat dat mijn collega's me er meteen ook voorzitter van hebben gemaakt.

Ik voel dat we echt goed werk gaan kunnen leveren om het contact tussen de 'Nordics' en de Belgen te versterken. En ik kijk met plezier uit naar wat Noordse inspiratie voor de Belgische politiek.

Bezoek van Loreta Grauziniene

Woensdag 4 maart 2015Vandaag bracht de voorzitter van het Parlement van de Republiek Litouwen mevrouw Loreta Grauziniene een bezoek aan de Belgische Senaat.

In 'De Ochtend' op Radio 1 over de vergaderingen van de Eurogroep

Woensdag 18 februari 2015
"In de Eurogroep wordt soms blufpoker gespeeld"

 

Ontmoeting met Andrius Kubilius

Donderdag 12 februari 2015De heer Andrius Kubilius is de voormalige premier van Litouwen. Het gesprek tussen de twee politici uit de EVP-familie ging onder meer over Litouwen zelf, over Griekenland en over de crisis in Oekraïne.

AGENDA

Ex-minister in De Brouwerij

(HLN 14/03/15)
CD&V Ravels haalt Steven Vanackere op woensdag 29 april naar Ravels voor een spreekavond. De oud-minister en huidig senator zal er uitleggen wat de visie van CD&V op onze samenleving is.

Het idee om Steven Vanackere uit te nodigen, komt van lokaal CD&V-voorzitter Nic Andriessen. Hij las enkele maanden geleden het boek van Steven Vanackere: 'De eerste steen - de zeven hoofdzonden in politiek en samenleving'. "Ik vond het zo'n goed boek dat ik het cadeau deed aan burgemeester Walter Luyten. Na enkele gedachtewisselingen vonden we het beiden een goed idee om Steven Vanackere naar Ravels te laten komen", zegt Nic Andriessen.

Woensdag 29 april - 20.00 uur
De Brouwerij. Toegang gratis.

De eerste steen

Een kompas voor politiek en samenleving

"Het vergt moed om in dit tijdsgewricht nog een gepassioneerd pleidooi voor politiek te houden. Zeven maanden na zijn ontslag, komt CD&V'er en ex-financieminister Steven Vanackere (49) weer in de publieke arena, met het boek 'De eerste steen', waarin hij zijn geloof in de waarde van de politieke stiel verdedigt. Ook al lijdt die stiel, net zoals wij allen, aan een flinke portie van de zeven hoofdzonden, de kapstok waaraan dit lezenswaardig essay vasthangt." (Yves Desmet, in De Morgen)

"Als u met de verkiezingen in aantocht bedolven wordt onder een lawine aan politieke boeken, kies er dan 'De Eerste Steen' van oud-vicepremier Steven Vanackere uit, ook al bent u geen tjeef. Omdat zijn ideeën over de deugden en ondeugden van de politiek zijn gerijpt in de benedictijnenabdij van Affligem, weg van de waan van de dag, enkele maanden na zijn ontslag als minister van Financiën, maar vooral omdat hij ze stijlvol en helder heeft opgeschreven, die ideeën. Leesplezier is doorgaans niet de grootste troef van politieke boekjes, maar stel vast: Steven Vanackere schrijft zo vlot als hij praat, maar dan puntiger, gelukkig maar." (Jan Segers, in Het Laatste Nieuws)