CD&V draagt Steven Vanackere voor als gecoöpteerd senator

Met 85,14% besliste de algemene vergadering van CD&V dinsdagavond om Steven Vanackere voor te dragen voor coöptatie in de vernieuwde Senaat.

Jong CD&V had maandag op de valreep de kandidatuur van Felix De Clerck nog naar voren geschoven maar de algemene vergadering volgde het voorstel van partijvoorzitter Wouter Beke om Steven Vanackere naar de Hoge Vergadering te sturen.

Steven Vanackere: "Ik versta het als een teken van vertrouwen en als een oproep om in de nationale politiek actief te blijven. Ik heb de laatste tijd enkele lessen geleerd. Nieuwe inspiratie opgedaan. Een pak waardevolle mensen leren kennen. Mijn energiepeil staat hoog. Ik ben klaar voor wat er nog komt."

Steven Vanackere, gecoöpteerd senator

Donderdag 10 juli 2014
Samen met 9 andere gecoöpteerde senatoren legt Steven Vanackere vandaag de eed af. Een interview in De Ochtend op Radio 1: Steven Vanackere benadrukt de rol van de Senaat als smeermiddel in de machine van de federale staat.
Klik hier om het interview te beluisteren.

Lees ook de beschouwingen over de Senaat, die Steven Vanackere op zijn Facebookpagina zette naar aanleiding van de eedafleging.

Steven Vanackere eveneens te gast bij RTL

 

Steven Vanackere : l’interview politique

Senator Vanackere te gast bij TV-Brussel

Woensdag 17 december 2014'Goed overleg is nodig'

Over het beter bepalen van een concreet toekomstperspectief, waarvoor mensen zich wel degelijk willen inzetten. En over de noodzaak om echt iedereen zijn steentje rechtvaardig te laten bijdragen.

Wissel aan de EU-top

Maandag 1 december 2014Herman Van Rompuy is niet langer de voorzitter van de Europese Raad. Hij gaf de fakkel door aan de Pool Donald Tusk.

Op deze 1ste december kan ik niet anders dan mijn enorme bewondering uitspreken voor een man die de Europese Unie in één van de zwaarste periodes van haar geschiedenis heeft geleid. Herman van Rompuy zal voor lange tijd de standaard hebben gezet voor hoe men zonder arrogantie of loutere machtsargumenten toch sterke impact kan hebben op de Europese politiek. Met - in een citaat van de door hem retorisch zo bewonderde JFK - 'a good conscience our only sure reward.'
Het ga je goed, Herman.

Schuman

Vrijdag 9 mei 2014  - Exact 64 jaar geleden, op 9 mei 1950, legde de christendemocraat Robert Schuman, de Franse minister van buitenlandse zaken, een verklaring af waarin hij voorstelde een Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal op te richten. Deze EGKS zou de productie van kolen en staal bundelen, niet toevallig sectoren die onmisbaar waren voor het produceren van wapens. Dat was een enorm bepalende keuze voor Europese landen die nog maar vijf jaar daarvoor de verwoestende kracht van de Tweede Wereldoorlog achter zich hadden gelaten. Een verstrengeling van de economische belangen zou een eerste stap zijn naar een meer verenigd Europa. Voor ons land leidde het in de jaren '50 tot een verdubbeling van de welvaart in minder dan 10 jaar. "De wereldvrede kan slechts worden bewaard door inspanning van alle positieve krachten welke hem tegen de dreigende gevaren kunnen beschermen." (Robert Schuman, 1886-1963)

De eerste steen

Een kompas voor politiek en samenleving

"Het vergt moed om in dit tijdsgewricht nog een gepassioneerd pleidooi voor politiek te houden. Zeven maanden na zijn ontslag, komt CD&V'er en ex-financieminister Steven Vanackere (49) weer in de publieke arena, met het boek 'De eerste steen', waarin hij zijn geloof in de waarde van de politieke stiel verdedigt. Ook al lijdt die stiel, net zoals wij allen, aan een flinke portie van de zeven hoofdzonden, de kapstok waaraan dit lezenswaardig essay vasthangt." (Yves Desmet, in De Morgen)

"Als u met de verkiezingen in aantocht bedolven wordt onder een lawine aan politieke boeken, kies er dan 'De Eerste Steen' van oud-vicepremier Steven Vanackere uit, ook al bent u geen tjeef. Omdat zijn ideeën over de deugden en ondeugden van de politiek zijn gerijpt in de benedictijnenabdij van Affligem, weg van de waan van de dag, enkele maanden na zijn ontslag als minister van Financiën, maar vooral omdat hij ze stijlvol en helder heeft opgeschreven, die ideeën. Leesplezier is doorgaans niet de grootste troef van politieke boekjes, maar stel vast: Steven Vanackere schrijft zo vlot als hij praat, maar dan puntiger, gelukkig maar." (Jan Segers, in Het Laatste Nieuws)Contact

steven.vanackere@senators.senate.be

of via Petra Vankeirsbilck, adviseur

pvk@senaat.cdenv.be
gsm +32 497 59 99 20