Toepassing Europees recht moet vlotter kunnen

Maandag 18 mei 2015In de senaatscommissie Transversale Aangelegenheden – Gewestbevoegdheden werd onder leiding van senator Vanackere overeenstemming bereikt over meer dan 60 aanbevelingen om de omzetting van Europees recht in ons land vlotter te laten verlopen.

Weinig mensen beseffen dat er meer inbreukprocedures lopen tegen ons land - stichtend lid van de EU - dan het Europees gemiddelde. Nagenoeg alle stemmingen gebeurden met het akkoord van alle partijen in de Senaat. Alleen de PS stemde tegen bij de eindstemming in de commissie.

Vrijdag 29 mei volgt de stemming in plenaire zitting.

Bezoek van Loreta Grauziniene

Woensdag 4 maart 2015Vandaag bracht de voorzitter van het Parlement van de Republiek Litouwen mevrouw Loreta Grauziniene een bezoek aan de Belgische Senaat.

Finance and ethics

Woensdag 15 april 2015Keynote speech voor het gelijknamig symposium van de Nederlandse denktank Socires, de Duitse Konrad Adenauer Stiftung en de Europese werkgeversorganisatie Uniapac.

Lees hier de tekst van de speech:

Politieke samenwerking met Noord-Europa versterkt

Dinsdag 3 februari 2015Het is de week van de diplomatieke dagen: al onze ambassadeurs verzamelen in Brussel om er de koppen bij elkaar te steken. Zelf maakte ik van de gelegenheid gebruik om een werkvergadering te organiseren met onze Belgische ambassadeurs in IJsland, Noorwegen, Zweden, Denemarken en Finland.


Binnen het IPU (een organisatie die parlementairen van verschillende landen bij elkaar brengt om te leren van elkaars expertise en inzicht) is er immers op mijn voorstel een nieuwe 'Noordse sectie' met België en deze vijf landen opgericht. Met als (voorspelbaar) resultaat dat mijn collega's me er meteen ook voorzitter van hebben gemaakt.

Ik voel dat we echt goed werk gaan kunnen leveren om het contact tussen de 'Nordics' en de Belgen te versterken. En ik kijk met plezier uit naar wat Noordse inspiratie voor de Belgische politiek.

In 'De Ochtend' op Radio 1 over de vergaderingen van de Eurogroep

Woensdag 18 februari 2015
"In de Eurogroep wordt soms blufpoker gespeeld"

 

Ontmoeting met Andrius Kubilius

Donderdag 12 februari 2015De heer Andrius Kubilius is de voormalige premier van Litouwen. De heer Kubilius behoort met zijn partij tot de EVP-familie. Het gesprek ging onder meer over Litouwen zelf, over Griekenland en over de crisis in Oekraïne.

De eerste steen

Een kompas voor politiek en samenleving

"Het vergt moed om in dit tijdsgewricht nog een gepassioneerd pleidooi voor politiek te houden. Zeven maanden na zijn ontslag, komt CD&V'er en ex-financieminister Steven Vanackere (49) weer in de publieke arena, met het boek 'De eerste steen', waarin hij zijn geloof in de waarde van de politieke stiel verdedigt. Ook al lijdt die stiel, net zoals wij allen, aan een flinke portie van de zeven hoofdzonden, de kapstok waaraan dit lezenswaardig essay vasthangt." (Yves Desmet, in De Morgen)

"Als u met de verkiezingen in aantocht bedolven wordt onder een lawine aan politieke boeken, kies er dan 'De Eerste Steen' van oud-vicepremier Steven Vanackere uit, ook al bent u geen tjeef. Omdat zijn ideeën over de deugden en ondeugden van de politiek zijn gerijpt in de benedictijnenabdij van Affligem, weg van de waan van de dag, enkele maanden na zijn ontslag als minister van Financiën, maar vooral omdat hij ze stijlvol en helder heeft opgeschreven, die ideeën. Leesplezier is doorgaans niet de grootste troef van politieke boekjes, maar stel vast: Steven Vanackere schrijft zo vlot als hij praat, maar dan puntiger, gelukkig maar." (Jan Segers, in Het Laatste Nieuws)

*****************

Contact

steven.vanackere@senators.senate.be

of via Petra Vankeirsbilck, adviseur
pvk@senaat.cdenv.be

gsm +32 497 59 99 20